fbpx
Rödljusterapi

Rödljusterapi – naturligt ljus med oanade krafter

Ljusterapi med rött ljus

Välkommen till den spännande världen av rödljusterapi! Låt The Lake Cottage guida dig genom denna revolutionerande teknologi som kan förbättra vår hälsa och välbefinnande. Rött och infrarött ljus är sådant ljus vi normalt får från solen. När vi inte får tillräckligt med solljus kan vi bli sjuka och försvagade.

Rödljusterapi, även känt som lågintensiv laserterapi (LLT) eller fotobiomodulation (och på engelska PBM, Photobiomodulation), är en terapeutisk metod som använder sig av specifika våglängder av rött ljus och nära infrarött ljus för att stimulera kroppens naturliga läkningsprocesser. Det röda ljuset tränger djupt in i vävnaderna och interagerar med cellerna på en cellulär nivå, vilket ger en rad positiva effekter. 

En av de främsta fördelarna med rödljusterapi är dess förmåga att öka energiproduktionen i cellerna genom att stimulera mitokondrierna, cellernas kraftverk. Detta leder till ökad produktion av adenosintrifosfat (ATP), vilket är cellens bränsle. Genom att öka energinivåerna kan rödljusterapi påskynda läkningsprocessen, minska inflammation och lindra smärta.

Rödljusterapi har visat sig vara effektiv vid behandling av olika medicinska tillstånd och skador. Det kan hjälpa till att lindra muskelsmärta och stelhet, främja läkning av sår och sårskador, minska inflammation i leder och lindra ledvärk, samt förbättra hudens hälsa och utseende.

Forskning har också visat att rödljusterapi kan ha positiva effekter på kognitiv funktion och mental hälsa. Det kan förbättra koncentration, minne och sömnkvalitet, samt minska symtom på depression och ångest.

En annan intressant användning av rödljusterapi är inom idrottsprestation och återhämtning. Genom att öka blodcirkulationen och syretillförseln till musklerna kan rödljusterapi förbättra prestationen, påskynda återhämtningen efter träning och minska risken för skador.

Det bästa med rödljusterapi är att det är en icke-invasiv och säker behandlingsmetod. Det finns inga kända biverkningar eller risker för överdosering. Behandlingen är smärtfri och kan utföras både på kliniker och i hemmet med hjälp av specialdesignade rödljusenheter. Vi använder en lampa eller egentligen en panel med lampor.

Det är viktigt att notera att rödljusterapi inte är en mirakelkur för alla sjukdomar och tillstånd. Det är en kompletterande behandlingsmetod som kan användas i kombination med andra medicinska åtgärder. Det är alltid bäst att rådfråga er läkare specifikt för er åkomma.

Vad är rödljusterapi bra för?

Här nedan finns ett urval av fördelarna med rödljusterapi. Vill ni veta mer om något område eller det inte står med, fråga vår AI-assistent så får du mer utförlig information!

 • Minskad inflammation i kroppen.
 • Förbättrar hudens hälsa och kan hjälpa mot akne och andra hudproblem.
 • Främjar sårläkning och minskar ärrbildning.
 • Ökar produktionen av kollagen, vilket minskar rynkor och förbättrar hudens elasticitet.
 • Lindrar smärta och inflammation i leder och muskler.
 • Förbättrar blodcirkulationen och syresättningen i kroppen.
 • Lindrar migrän och spänningshuvudvärk.
 • Främjar avslappning och förbättrar sömnen.
 • Minskar stress och ångest.
 • Förbättrar stämningen och minskar symtom på depression.
 • Ökar energinivåerna och förbättrar koncentrationen.
 • Lindrar symtom på fibromyalgi och andra smärttillstånd.
 • Förbättrar synen och lindrar ögonbesvär.
 • Stimulerar hårväxt och förbättrar hårets hälsa.
 • Stärker immunförsvaret och främjar allmän hälsa.
 • Minskar celluliter och förbättrar hudens struktur.
 • Lindrar symtom på rosacea och andra hudsjukdomar.
 • Förbättrar ärrbildning efter kirurgiska ingrepp.
 • Lindrar symtom på psoriasis och eksem.
 • Förbättrar prestation och återhämtning vid träning.

Hur går en behandling med rött ljus till?

Helkroppsbehandling

En helkroppsbehandling med rödljusterapi innebär att man behandlar hela kroppen med rött ljus och nära-infrarött ljus. För att genomföra behandlingen använder vi en större rödljuspanel som med strålning täcker hela kroppen på. Man står upp under behandlingen. 10 minuter på baksidan av kroppen och 10 minuter på framsidan. På det sättet tränger ljuset in och når alla organen. Det rekommenderas att man har så lite kläder på sig som möjligt. Känner man sig obekväm med det fungerar det med tunna vita kläder på sig. Man får då räkna med att inte få lika stor effekt som utan kläder på sig. Dock kan man kompensera det genom en lite längre behandlingstid. Vi har ett litet rum som är avskilt där ni står själv. Efter behandlingen kan man uppleva en viss värmeutveckling på grund av nära-infrarött ljus, men själva behandlingen betraktas som icke-värmealstrande. Det är rekommenderat att genomföra flera sessioner för att uppnå bästa effekt.

Punktbehandling

Vill man behandla ett speciellt område, t.ex om man har ont i ländryggen eller en inflammation i en kroppsdel, kan man sitta närmre rödljuspanelen med den del som skall behandlas. Vi kommer inom kort också ta in mindre paneler och ansiktsmask för att behandla speciella områden enklare.

Är rödljusterapi för bra för att vara sant?

Nej, rödljusterapi är ingen bluff. Det finns faktiskt en hel del forskning som visar på dess positiva effekter på hälsa och återhämtning. Det är en vetenskapligt beprövad behandlingsmetod som har visat sig vara effektiv för olika ändamål. Om du vill ha mer information kan jag gärna hänvisa dig till en databas med studier och referenser om rödljusterapi (fotobiomodulering), https://bitly.com/PBM-database. Där finns över 5000 studier som påvisar effekten av rött ljus.

Vår AI-assistent, Nanna, har vi matat med all data om forskningen. Ni kan på ett enkelt sätt få svar på era frågor om rödljusterapi. Ställ frågorna precis som om du skrev till en människa. Hon kan förklara på olika nivåer så att alla kan förstå informationen. Hon kan även svara på flera olika språk om du känner dig tryggare med det. Prova gärna!

Boka rödljusterapi hos The Lake Cottage i Långasjönäs, Asarum mellan Mörrum och Karlshamn.